Make your own free website on Tripod.com
Murphyjev zakon na Veneri    
za pocetak...
::istinita prica

naucni dokazi
::murphy na veneri
::pazi,tost pada!
::teorija redova


kategorije
::ljubav i sex
  ::brak
  ::zaljubljivanje
  ::zavodjenje
  ::borba polova
  ::ljubavni-razno

::domacinstvo
::politika
::svakodnevica
::kancelarija
::kompjuteri
::tehnologija
::ekspertologija
::birokratija
::socio-murphy
::izborni zakoni
::istrazivanje
::razno

znanje!
::murphy kviz

zabava
::fun page
::narodno blago
::narodno blago
::strip zona 
::java games

komentari
::g-book
::e-mail

linkovi
::veze i vezice
::banner-friends
::razmena

 vasa stranica@
::open your mind

zarada
::take money and run


 

 

 Posto istorija kaze da je Murphyjev zakon nastao u svemirskim istrazivanjima sasvim je prirodno onda da je Murphyjev zakon stigao i na Veneru.
Kako je to moguce? Citajte dalje i uverite se da je moguce.

Venera je sledeca planeta prema Suncu od Zemlje.Gotovo da je istih dimenzija kao Zemlja.Uvek je obavijena gustim oblacima tako da naucnici nisu mogli da zavire kroz njih do njene povrsine.Dugo vremena nisu postojali nikakvi podaci o uslovima koji vladaju na njenoj povrsini tako da je bujna ljudska masta razvijala teorije o vlaznim tropskim dzunglama naseljenim dinosaurusima.Uostalom stvarala se ista fama kao i oko Marsa,kanala na Marsu i njegovim potencijalnim stanovnicima - marsovcima.

Moderna nauka je dokazala da su uslovi na Veneri vrlo negostoljubivi.Temperatura nesto ispod 500 C,pritisak oko 100 atmosfera,atmosferski omotac sacinjen od ugljen dioksida i sumporne kiseline.

Pored sve svoje moderne tehnologije amerikanci nikada nisu uspeli da prevazidju ovakve uslove i snime kolor fotografije Venerine povrsine.Nisu to uspevali ni Rusi sa svojom serijom svemirskih sondi Venera 1 do 12.Prvih dvanaest misija poslatih na Veneru je propalo.

Uspeh je ipak postignut 1982. misijama "Venera 13" i "Venera 14" kada su uspeli da posalju slike sa povrsine ove planete a usput i da dokazu da Murphyjev zakon vazi i na dalekim i negostoljubivim mestima za coveka.

Sonda "Venera 13" se spustila na Veneru 1. marta 1982.Prateci "Veneru 13" , "Venera 14" se spustila cetiri dana kasnije."Venera 13" se spustila istocno od male planinske regije po imenu Phoebe Regio.Iako je dizajnirana da opstane svega pola sata na povrsini uspela je da se odrzi cetiri puta duze tacnije 127 minuta.Za to vreme uspela je da posalje osam kolor fotografija panorame povrsine gde je sletela.

"Venera 14" je sletela u niziju 1000 km jugoistocno od "Venere 13".Sovjeti nikada nisu objavili koliko dugo je opstala ali je i ona uspela da posalje nekoliko fotografija.

Posto je vreme za eksperimente bilo vrlo ograniceno sonde su morale da delaju veoma brzo.Prvi eksperiment je bio vec pomenuto fotografisanje.Da bi se to obavilo sa foto-sociva je trebalo da otpadne poklopac koji ga je stitio tokom puta i sletanja.Drugi eksperiment je bio merenje fizicko-mehanickih svojstava Venerinog tla uz pomoc "vestacke ruke" koju su sonde u odredjenom trenutku izvlacile.

Citav ovaj uvod je nacinjen zbog ove stvari.Sada nastupa Murphyjev zakon na delu!!!

Na svakoj sondi su poklopci sa foto-sociva otpali i pali na tlo.Nacinjene su fotografije povrsine.Tada su izvucene "vestacke ruke" na obe sonde."Venera 13" je poslala na Zemlju svoje podatke o fizicko-mehanickim svojstvima tla.
"Venera 14" izvlaci svoju "vestacku ruku" i obavlja merenja.Ali ne obavlja merenja tla (kako se mislilo) vec "nesrecna ruka" dohvata poklopac foto-sociva i salje na Zemlju podatke o fizicko-mehanickim svojstvima poklopca!!!

Od 500 miliona kvadratnih kilometara povrsine na koju je poklopac mogao da padne on je pao na isto mesto koje je "nesrecna ruka" resila da ispita!

Koji bi Murphyjev zakon mogli da primenimo na rad "Venere 14" ?

Mozda: Svi predmeti pomeraju se bar toliko da ti se nadju na putu.
Ili mozda:Od dva moguca dogadjaja desice se samo nezeljeni.
Mozda i ovaj:Ne postoji jednostavan posao da se ne moze uraditi lose.

Dopada vam se site?
Glasajte za njega!